2019. április 6., szombat

Egy kis tekergés a Börzsönyben Ispánnal - Bacus

A 2019-es év eddig remek időjárással kápráztatott el minket, tulajdonképpen februárban indult a motoros szezon, bár akkor még az aszfalt helyenként 10 fok alatt volt, mi, a  nem lapra döntögetős motorosok már kirajzottunk. 

Mindez a kedvező időjárás még egy különlegességgel párosult. Talán mindenki érezte az elmúlt években, hogy a hét munkanapjain meglévő remek időjárás a hétvégére rendszeresen elromlott, a várva várt hétvégén minden kirándulós, motorozós tevékenységnek lőttek. Nos ez idén pont fordítva működött, szinte minden hétvége csodálatos idővel ajándékozott meg. Ezen a hétvégén az előrejelzések azt mutatták, hogy - legnagyobb bánatunkra . de visszaáll a rend, azaz esőt ígértek, főként szombatra.

De mit lehet tenni, ha vasárnapra már családi program került, amit nem igen lehet átrakni egy kis időjárás miatt? Hogy mit? Figyelmen kívül hagyni az előrejelzést, ami ebben az esetben remek döntésnek bizonyult. Kiírtam hát a fórumra, hogy gasztro gurulásra mennék - ami annyit jelent, hogy a gurulás célja, hogy a gurulás közben, esetleg a végén valami étkezdében kössünk ki, ahol burkolhatunk valami finomat egy kellemes beszélgetés közepette. Hamarosan jelentkezett Ispán, hogy Őt érdekli a dolog, ha nem megyünk túl korán. 10h-t beszéltünk meg egyeztetésre, hogy meglátjuk, ha nem szakad az eső, akkor valahova megyünk!

Reggel 10h, még nagyjából egy szál semmiben iszogatom a kávém, megcsörren a telefon, Ispán hív, hogy kimenne Gödre. Lecsaptam rá, hogy elkísérem, mert ott is van hekkes ! Nem kell mindig 100 km -t tekeregni egy kis betevő falatért. (mekkorát tévedtem megint!)

11h kor értem Ispánhoz, aki már a motornál várt az utcán, sajnos Gödön nincs ma nyitva a motoralkatresz.eu bolt, de mindenképpen szeretne az indiai útjára egy vízálló csizmát, irány a Motorline, az ott vett Sidi csizma 7 évet bírt, sőt még mindig használható, de már nem vízhatlan.
Sikeres vásárlás után már tényleg a guruláson a sor, már az új csizmában feszítve megy előttem Ispán, irány Észak. Csodás napsütés, a frissen feltett hőmérőm szerint 15 fok, ennél jobb motorozós időt elképzelni sem lehet. Első megállónk rögtön a Bánki tónál volt, ahova a paripám már igencsak kiéhezve érkezett.

Mindketten elővettük a nemrég vásárolt Dji gépet, ami fényképezőgépként is megállja a helyét, sőt, íme egy panoráma fotó:

Ispán videózza a tavat, igen csak izgalmas felvételnek ígérkezik :)



Gyorsan megbeszéljük a továbbiakat, főleg, hogy hol és mit kajálunk... elvégre ezért jöttünk.


Nyilván mindenki tud egy csomó fontos dátumot, de aki mégsem, az is tudja, hogy az Aranybulla - ahogy ezt Pistike is mondaná, az "csupa kettes", nos itt a bizonyíték, hogy Ispán motorján a km számláló, az nemsokára "csupa ötös". Na jó csak úgy ahogy a csupa kettes sem stimmel, mert hát az első jegy itt sem egyezik. Azért meg kell jegyezni, hogy egy motorkerékpár esetében rémisztően nagy ez a szám, mármint a 255555 km ! Ennyi valós km-t ment Ispán barátunk a "nagyságos asszonnyal". Ez igen, gratulálunk Ispán, van aki életében nem vezetett le ennyi km-t, nem hogy motorral nem.

A terv annyiban hibázott, hogy nem a szobi révnél van a halas, ezt én magamban igencsak nehezményeztem Szob végét jelző táblánál, hogy akkor lehet mégsem eszünk halat? Ispán meggondolta magát? Ehettünk volna a Bánkon a Falatozóban, ami április lévén végre nyitva volt!

Rétságon a tankenstellén vidáman üdvözölt egy "látszólag" elég szakadt 750-es talán suzuki, amiről a tulaja vidáman mesélte, hogy ez bizony alkalmi vétel volt, a Mad Max film egy sztárját tisztelhetem a lovában, ezen bizony maga a nagy Mel Gibson is vidáman fingadozott a forgatáson. 
Mint ahogy Ispán motorját is egy halom rozsdának látja egy szak avatatlan szem, bizony én sem tudtam tovább nézni és gyönyörködni abban a 750-esben, ami nem csak ütött kopott volt, hanem igencsak viseltes, látszik, hogy ez a fajta ló nem csak a kanyarokban feküdt lapra gazdája tudtával, hanem még jó párszor fetrengett a poros úton gazdája nem túl nagy örömére is. 

Tovább indultunk, a kúton ivott kávé után a fagylaltozóknak csak integettünk, illetve heves kar mozdulatokból rájöttem, hogy bizony itt van Rétságon a Zulu Étterem és Pizzéria, ahol fix díjért KORLÁTLAN fogyasztást ígérnek, hétköznap mindösszesen ezerötszázért, de hétvégén is mindössze két ezer forintért. Na majd legközelebb.. 

Diósjenő felé vettük az irányt, ahol pár mp-es megálló alatt ismét megcsodálhattam Ispán szándékosan elhanyagolt haciendáját (mert hogy eladó lesz). 

A Börzsönyön átvágva Kemence felé vettük az irányt. Itt lakhatnak az időjósok, de legalábbis a békáik, mert itt volt egy kis eső, tulajdonképpen nem volt vészes, épp csak több volt mint szemerkélés, de ahhoz már elég volt, hogy kihagyjuk a helyi kilátót. Ezt a kilátólátogatást egyébként is Tjhooker barátunkkal a legjobb csinálni, ő mester ebben, merre vannak a legszebb kilátást nyújtó "vigyázz lépcső"-s kilátók. Vagy csak tényleg a Jézuska lepte meg egy kilátókról szóló könyvvel, vagy csak simán meg szeretné mutatni azokat a helyeket amiket a bérelt nyugdíjas busszal már nem fogunk tudni megközelíteni.

Kemencére beérve Ispán elvette a szüzességem, legalábbis ami a patak motorozást illeti, hiába no az új csizmát India előtt tesztelni kell, így belevágtatott a patakba. Erősen gondolkodóba estem, ha az eső nem áztatott át, hát a patak vize most biztosan fog. Az én bakancsom már a vételkor sem volt víz álló, jobban mondva áll benne a víz, ha esik. Ispán csak annyit mondott, hogy akkor "ne tedd le a lábad". Ez végül meglehetősen jó tanácsnak bizonyult.



Végig gurultunk a határ mellett, Vámosmikola, Ipolytölgyes, Letkés végül Szob, amit elhagyva a gyomrom már felhördült. Enni kéne valamit, mert 3 óra is elmúlt. Végül Zebegényt elhagyva Nagymaroson végre villogni kezdett a hátul ép, de elől igencsak kókadozó jobb oldali irányjelző..


Nagymarosi Ászok Sarok, az egyik legjobb hekkező hely, ahol valaha ettem


Kajálás közben készült egy kis teszt motionlapse videó

A maradványok, pedig vagy 40 dkg- os hal volt ! (1300 Ft- ért ingyen volt !)



A szivárvány és a panoráma is benne volt az árban.

A Duna part mellett Vácon keresztül az Andretti felé vettük az irányt, ahol pár gombóc fagylalt után véget ért a mai guri. 

Nagyon jól éreztem magam, köszönöm Ispán !

Ha valaki szeretné megnézni, merre is jártunk pontosan, akkor az itt megteheti.

Az összes kép.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése