2019. április 13., szombat

Belkg 2019 - Bacus

Hosszú évekre visszamenő hagyománya van a VSCH-ban, azaz a V-Strom Club Hungary-ban a szezonnyitó gurulásnak, ami elég meglepő módon mindig valamikor a szezon elején kerül megrendezésre a Balaton környékén. Én még fiatal arc vagyok a klubban, mondhatni még csak most válik le a tojáshéj az egyébként formás rubensi alkatú popsimról, így az idei számomra még csak a második szezonnyitó volt, de a klub megalakulása (2006) óta ez eddig még minden évben megrendezésre került. Ahogy sok minden, ez az esemény is fejlődik, átalakul.

A kezdetben, ahogy a fórumunkon vissza vissza olvasgattam ez a Balaton megkerüléséről szólt, március - április környékén került megrendezésre. Az évek folyamán a déli part útvonalai sokkal egyhangúbbnak bizonyultak, ezért kikerültek, elhagyásra kerültek az útvonalból. Természetesen a névnek is változni kellett, hiszen a Balaton nem megkerülésével már nem lett volna továbbra is célszerű Balaton kerülésnek hívni, így kapta a mostanság is használatos nevet, Balaton Elkerülő Gurulás, röviden Belkg. 

Mint minden társaságban itt a mi kis klubunkban is folyamatos mind a humán erőforrások változása, mind az alattunk lévő paripák cseréje, ami már sokszor nem esik az eredeti klubtagság feltételeként szabott Suzuki V-Strom motorkerékpárra, de ez nem jelent igazi problémát, a V-Strom klub nem csak egy márka klub, hanem sokkal inkább egy baráti társaságot jelent, ahol a közös érdeklődés a motorozás és a valaha, vagy a mostani vagy a jövőben birtokolt v-strom motorkerékpárhoz.
Szolgenünk is ez „V-Strom, akinek van, akinek volt és akinek lesz”.

Néha azért fordulnak elő vicces klubos gurulások is, ahol nincs, de legalábbis túlnyomó többségben már nem v-strom motorokon lovagolnak a résztvevők. Az öregek szépen összeszedték és átadták tudásukat az ifjaknak (itt nem az igazi életkor számít csak, hanem a motor birtoklásának évei), melyek a fórumunkon tematikusan kereshetőek.

A szezon nyitó gurulások tavaszi kiszámíthatatlan időjárása már többször megviccelte a társaságot, nekem mindkét belkg esős időre esett. A tavalyi belkg-n ráadásnak oly mértékű vizet kaptunk a nyakunkba, hogy videó felvételekből még pár percet sem lehetett összevágni. "Ahogy ez lenni szokott" idén is egy héttel a találka előtt már mást sem hallottunk az előrejelzésekben, mint rendkívüli hideg frontot, sőt a dátumhoz közeledve egyre nagyobb eső valószínűséget.

Egyébként a túra szervezése már tavaly év végén elkezdődött, két lelkes balatoni tagunk vállalta az idei belkg megszervezését is, ahogy már a tavalyit is ők szervezték. Csak annyit fűznék hozzá, a jó-n ne változtass !

Még márciusban történt, hogy a szervezők és még hárman záró emberek lejártuk az útvonalat élesben, hogy lássuk a pontos időbeosztást, hiszen a végén a Dobosi pincészetben meleg ebéd várt, mondom meleg és várt ! Ehhez viszont tudni kellett pár perc pontosságra belőni az érkezési időt, mert 50 alap adag és repeta :) melegítéséhez idő kell, ráadásnak a köret se baj ha időben készen van. Ez csodás napsütésben történt, melyről egy beharangozó videó is készült.


Mindenki nagyon várta a tényleges belkg időpontját, de a Székesfehérvári találkozó ponton már csak töredék csapattal indultunk útnak. Az eső végig szemerkélt, tulajdonképpen nem volt tragikus mennyiség, de arra már jó volt, hogy a túrán készült felvételek nagy része használhatatlanná vált a kamera lencséjén lévő esőcsepp, esőcseppektől.

Gyülekező, kerülnek elő az esőruhák, a láthatóság egyébként is fontos.

Hasznos kiegészítő tükör, ami ebben nincs benne az nincs is !

Az útvonal idén részben érintette a déli partot is, mert Szántódon a révnél komppal keltünk át az északi oldalra.


Drónnal is készült felvétel



 A kompátkelés drónnal készült videója

Bele se fértünk a képbe, de nem tudtuk teljesen megtölteni a kompot.

Aszófőn megálltunk melegedni "A Nagyi kertje Teaházban", itt pogácsa, forró tea és kávé fogadott és nagy nagy szeretet ! Ajánlom mindenkinek ezt a helyet, a pogácsa nagyon finom volt, amolyan daubneres.., a kávé forró, és a kályha mellett az átfázott emberkék is hamar felengedtek.


Innen "egyenesen" (ha ha, hogy lehet ilyet mondani?) Taljándörögd-re a csoportkép helyszínére mentünk a Szent András templomromhoz, legalábbis a többség.., de végül mindenki ide talált, csak volt némi plusz km külön túra. A csoportképen már mindenki ott volt, hiánytalan a csapat. (Volt akit annyira megfogott ez az ingyen szállás lehetőség, hogy visszafele is megnézte a romokat, hogy tényleg nem szednek itt még IFÁ-t sem.)

Sajnos a források hiánya miatt a templomot már sosem építik ujjá, azt hittem ilyet csak a görögök csinálnak, a Pantheon több száz éve ugyanolyan huzatos, ráadásul a marhák azt is magaslatra építették, nem tudták, hogy ott mindig szelesebb? 



A csoportkép 

Innen a meg megkorduló gyomrok zenéjére helyenként alacsonyan repülve mentünk Szentantalfára, ahol a Dobosi pincészetben volt az ebéd, jó hangulatú beszélgetés és két fajta pörkölt. 
A birka pörkölt 8 pontot szerzett az öt fokozatú skálán, egyszerűen csak szuperlatívuszokban tudok, tudunk beszélni róla, pedig a vágás körülményei nem biztos, hogy megfelelnének a 21. században is nagyon divatos kóser vágásnak... 


Rendhagyó rendfán a bárány (bal felső sarok) Melege van nagyon a kis báránykának mert már veszi le a kabátját.

Azért nem volt semmi az "öreg", hogy ilyen darabokból AutoCAD nélkül összerakott egy bárányt..
ez itt már ugye a robbantott ábra :)

Ez is finom volt, de már nem fért be nálam a bárány mellé egy kis darabja sem

A betermelt birkapöri 

És végül, persze azért csak sikerült összerakni az eső ellenére egy kis összefoglaló videót az utókornak. Szervezőink ismét magasra tették a mércét, vélhetőleg saját maguk számára ! :) 
Köszönünk mindent mindenkinek, a két szervezőnek és családjuknak, a háttérstábnak, a Suzuki és egyéb motor tervezőknek, a részeg geodétáknak akik kijelölik a kacskaringós útvonalakat, a közút kezelőnek, hogy még járhatóak egyáltalán az utak, igaz már túra enduró kell hozzá sok helyen :),  és még ki tudja kinek kellene és illene megköszönni ezt a remekül sikerült napot. 

Szar idő ide, szar idő oda, az az igazság, hogy az ilyen napokból lehet töltekezni a lelkünknek, ami a nehéz motorozásmentes napokat is elviselhetőbbé teszi. :)


Akit esetleg érdekel a bejárt útvonal az innen letöltheti: 1 szakasz, 2 szakasz

Képtár

1 megjegyzés: